HTML

Magyar tulajdonokért tüntettek Kolozsváron

tempetőfi 2012.10.22. 16:17

12.10.22._Neppart_Restitutio_a.jpg

A Mindent vissza! (Restitutio in integrum) tüntetéssorozat első állomását tartották hétfőn, Kolozsváron. A „ne lopj”, „mindent vissza” vagy „magyar tulajdon” feliratú táblákkal vonuló tüntetők négy, korábban egyházi tulajdont képező épületnél tiltakoztak.

A Szentegyház utca, a Széchenyi tér, a Nagyszamos és a Dézsma utcák sarka, valamint a Kálvin utca: itt található egy-egy elkobzott ingatlan, amelyhez a kétnyelvű tájékoztató anyagokat osztó, valamint a "restitutio in integrum" feliratot az elvett épületek elé, a járdára festő tüntetők vonultak. A katolikus, a református, az unitárius és az evangélikus–lutheránus egyházak épületeihez a többtucatnyi demonstráló az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Ifjúsági Tanács szervezésében érkezett.

Szász Péter, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei elnöke elmondta: az akciósorozat későbbi kolozsvári időpontjaiban, sorra, az erdélyi magyar közösség elkobzott levéltári és könyvtári dokumentumaiért, a temetőkért illetve a civil szervezetektől eltulajdonított ingatlanokért tüntetnek.

12.10.22._Neppart_Restitutio_b.jpg

Szőcs Sándor ügyvéd, a párt Kolozs megyei alelnöke rávilágított: nyilvánvaló bizonyítékok, dokumentumok támasztják alá, hogy az elvett épületek korábban egyházi tulajdonban voltak, de a hatóságok képtelen állításokkal akadályozzák meg a visszaszolgáltatást. Példaként a Kálvin utcai, jelenleg kórházként működő épület ügyét hozta fel: az 1948-ban államosított ingatlanról azt állítja az állam, világháborús bombatalálata után ő építtette újra, holott az 1944-ben elszenvedett sérüléseit a református egyház már jóval az elkobzás előtt restaurálta.

Mátis Jenő megyei alelnök a Széchenyi téri, időközben már lebontott épületek egykori helyén elmondta: az ilyen esetekben a telek visszaadását és az anyagi kárpótlást sürgetik.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke kifejtette: a tüntetések célja az ingatlanok lassú és nehézkes visszaszolgáltatási pereinek felgyorsítása, az állami és önkormányzati szervek figyelmének felkeltése. A következő három hétben tíz erdélyi városban folytatódnak az akciók.

További képek a Facebookon: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.292658067512289.63191.100003042941043&type=1

Címkék: kolozsvár akció erdélyi magyar nemzeti tanács restitutio in integrum elkobzott ingatlanok magyar ifjúsági tanács

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://restitutio.blog.hu/api/trackback/id/tr504862757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása