HTML

Marosvásárhelyen is tüntettek

tempetőfi 2012.10.23. 20:05

restitucio_img_2603_b.jpg

Marosvásárhelyen kedden kora délután szervezett villámcsődületet, azaz flashmobot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Ifjúsági Tanács a magyar vonatkozású, főként egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáért.

A Magyar tulajdon!/Proprietate furată!, Mindent vissza!/Restituiți proprietățile! és Ne lopj!/Nu fura! feliratú táblákkal a Székely Vértanúk emlékművénél gyülekeztek a résztvevők, majd a 6-os számú általános iskola, a 4-es számú általános iskola, a Predeal utca 74., a Győzelem tér 2. és 4., valamint a Köteles Sámuel utca 4. és 6. szám alatti egykori tanári lakások, illetve a Márton Áron utcai régi szülészet épületének visszaszolgáltatását kérték – ismertette az EMNT Maros megyei szervezetének alelnöke, Kali István.

Elmondta, a Restitutio in integrum!, azaz Mindent vissza! elnevezésű kampány célja felhívni a figyelmet arra, hogy Románia immár 5 éve az Európai Unió tagállama, de még mindig nem teljesített vállalása a tulajdon-visszaszolgáltatás, ezért szükség van a lassú és nehézkes restitúciós perek felgyorsítására, illetve az állami és önkormányzati szervek figyelmének a felkeltésére. Az államosított ingatlanok visszaigénylésére a 2002. évi 94-es számú törvény biztosít lehetőséget, de a jogi buktatók és a közigazgatási szervek helyenkénti akadályoztatása miatt a perek gyakran meghiúsulnak vagy évekig elhúzódnak.

Az sem véletlen, hogy Marosvásárhelyen éppen október 23-án, az 1956-os szabadságharc kitörésének napján vonultak utcára. „Mi azért választottuk ezt a napot, mert az államosítás a kommunizmussal együtt járt, és a szabadságunkkal együtt van az is, hogy az épületeink is szabaduljanak fel” – mondta Jakab István, az EMNT Maros megyei elnöke. A Restitutio in integrum! megmozdulást Erdély tíz városában (Csíkszereda, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely, Nagyenyed, Máramarossziget, Kézdivásárhely, Gyergyószentmiklós, Nagykároly, Nagyvárad) szervezik meg, és a továbbiakban az erdélyi magyar közösség elkobzott levéltári és könyvtári dokumentumaiért, a temetőkért, illetve a civil szervezetektől eltulajdonított ingatlanokért tüntetnek.

Forrás: Székelyhon

Címkék: akció marosvásárhely erdélyi magyar nemzeti tanács restitutio in integrum elkobzott ingatlanok magyar ifjúsági tanács

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://restitutio.blog.hu/api/trackback/id/tr354865180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása