HTML

Mindent vissza! Restitutio in integrum!

amalie 2012.11.16. 09:31

tunti.jpg

Gyertyás, néma tüntetést tartottak Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei szervezetének kezdeményezésére november 14-én a váradi Premontrei Főgimnáziumnál.

A szerda esti alkalmon a jelenlevők általában a magyar nemzeti közösség és a történelmi egyházak ingatlanjainak visszaszolgáltatásáért tüntettek, konkrétan pedig a Premontrei Főgimnázium (ma Mihai Eminescu Főgimnázium) visszaszolgáltatásáért. A közel 150 résztvevő gyertyával és táblákkal a kezükben a főgimnázium épületének teljes hosszában álltak meg, ezzel kifejezve akaratukat. A táblákon ez állt: „Magyar tulajdon! Ellopott tulajdon! Restitutio in integrum!”. A helyszínen szórólapokat is osztogattak a résztvevőknek és járókelőknek, amelyeken a tüntetés célja és okai voltak feltüntetve magyar és román nyelven is: „Jogos tulajdonunk visszaszolgáltatása több mint húsz évvel az 1989-es változás után sem történt meg teljes egészében. A kommunizmus bűneinek jóvátétele nevében kérjük a tulajdonaink teljes körű visszaszolgáltatását! Nem másé kell, csak az, ami bennünket jog szerint megillet! Adják vissza közösségi javainkat, egyházi ingatlanjainkat és iskoláinkat!” A tüntetésen politikusok is jelen voltak, többek között Zatykó Gyula az EMNP partiumi régió elnöke, Csomortányi István szervezési igazgató,Kristófi Kristóf, az EMNP nagyváradi elnöke, valamint az EMNP több képviselő jelöltjei is. A néma tüntetést megelőzően a premontrei templomban főtisztelendő Fejes Rudolf Anzelm prépost-prelátus és főtiszteletű Csűry István a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke tartott áhítatot.

Áhítat

Fejes Rudolf Anzelm prépost-prelátus elmondta, hogy a november 14-i tüntetés a Nagyváradon már elkezdett tüntetések folytatása, amelyeket a római és görög katolikus püspöki paloták előtt, valamint a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium előtt tartottak meg, most pedig a Premontrei Főgimnáziumvisszaszolgáltatásáért szerveztek meg. Kiemelte, hogy a tüntetést nem a Premontrei rend, hanem az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezte a közös cél érdekében. A prépost röviden felidézte a Premontrei Főgimnáziumtörténetét, az ingatlanok elkobzását, és a sok éve tartó pereskedést, amellyel az iskola épületének visszaszolgáltatását akarják elérni. „Azért vagyunk itt olyan sokan, mert mindannyian szeretnénk visszatérni a régi gyökerekhez, és szeretnénk a gyermekeiknek és unokáinknak értékeinket visszaszerezni”-tette hozzá a prépost. Hangsúlyozta, hogy a premontrei rend nem a meggazdagodásért harcol, hanem egy szent célért, hogy a jogos tulajdont visszakapják.

Fontos az összetartás

Csűry István püspök Mikeás próféta könyvéből választott alapigének a mára kivetített mondanivalóját osztotta meg a jelenlevőkel: „Jaj, azoknak, akik álnokságot és gaztetteket terveznek fekvőhelyükön, és kora reggel végrehajtják, mert van hozzá hatalmuk! Megkívánják a mezőket és elrabolják, a házakat is elveszik, kihasználják az embert és háznépét, őt magát és örökségét”(Mikeás 2,1-2). Elmondta, hogy a háromezer éves üzenet ma is él: álnokság és gaztett volt, amikor az államosításkor eltulajdonítottak birtokát az egyháznak, a családnak, amikor elvették örökrészét az embereknek. Hozzátette, hogy a hatalom visszaélésével az embernek kötelessége szembe szállni. „Isten ajándékát elvenni akárkitől, egyet jelent magát az Isten tulajdonát ellopni. Az örökség eltulajdonítása a felebaráttal szemben is megbocsáthatatlan vétek. Valakitől elvenni azt, ami életfenntartásának része, egyenesen gyilkos szándékot hordoz. Nekünk nemcsak tiltakoznunk kell a „ne ölj” parancsa szerint, hanem követelnünk kell az életet, és az életre segítés minden formáját és lehetőségét”- tette hozzá a püspök.

Fontos az is, hogy a magyarok tartsanak össze, mert ha nincs összetartás, annál sebezhetőbb a nép: jogtiport állapotunkban egyedül a közös frontvállalás segíthet, összeilleszthető erőkkel, egymást támogató szeretettel, mert csak ebben van az örökség-visszaszerzőreménység. Minden más út tragédiába visz, halálba dönt, hangzott el végezetül.

Forrás: erdon.ro

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://restitutio.blog.hu/api/trackback/id/tr394909759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása