HTML

Az erdélyi magyar civilszervezetek ingatlanjaiért küzd az Erdélyi Magyar Néppárt

amalie 2012.11.16. 09:40

img_2121-300x200.jpg

„Áll az ember és bámul, hogy miközben tőlünk nyugatra a telekkönyv minden országban szent nálunk nem az. Egyszerűen nem veszik azt figyelembe, sőt még azt is megteszik, hogy az elidegenítik az épületnek egyik-másik részét, ha nem az egészet” – adott hangot elképedésének Vekov Károly az Erdélyi Magyar Néppárt szenátorjelöltje az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Néppárt által kezdeményezett Mindent vissza! (Restitutio in integrum) tüntetéssorozat harmadik állomásán.

Szólj hozzá!

Mindent vissza! Restitutio in integrum!

amalie 2012.11.16. 09:31

tunti.jpg

Gyertyás, néma tüntetést tartottak Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei szervezetének kezdeményezésére november 14-én a váradi Premontrei Főgimnáziumnál.

Szólj hozzá!

Százan tüntettek Nagyváradon a premontrei rend ingatlanai visszaszolgáltatásáért

amalie 2012.11.15. 08:42

2078888.jpg

Nagyváradon több százan tüntettek szerda este a premontrei rend államosított ingatlanainak visszaszolgáltatásáért.

Szólj hozzá!

Mindent vissza! - Kézdivásárhelyen tüntettek

amalie 2012.11.14. 10:09

 

1409243.jpg

Szerda délután az Erdélyi Magyar Néppárt figyelemfelkeltő akciót szervezett Kézdivásárhelyen a Kanta utca 30. szám alatti, a római katolikus státus egykori tulajdonában levő, vissza nem szolgáltatott épült előtt.

Szólj hozzá!

Cluj: PROTEST al PPMT privind restituirea proprietăţilor care au aparţinut bisericilor maghiare

amalie 2012.11.08. 11:33

263451-protest-ap.jpg

Címkék: protest PPMT proces restituire retrocedarea biserici imobile asociatia tineretului maghiar din transilvania partidul popular maghiar din transilvania

Szólj hozzá!

A levéltári anyagok visszaszolgáltatásáért tüntetettek Kolozsváron

amalie 2012.11.06. 12:00

_MG_3365.jpg

Két tucatnyi kolozsvári magyar tüntetett az egyházaktól, civil szervezetektől és iskoláktól elkobzott levéltári anyagok teljes visszaszolgáltatásáért tegnap az Állami Levéltár Farkas (Kogălniceanu) utcai székháza előtt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt által kezdeményezett, Mindent vissza! (Restitutio in integrum) tüntetéssorozat részeként.

Szólj hozzá!

Mindent vissza! Levéltárak visszaszolgáltatásáért tüntettek Kolozsváron

amalie 2012.11.06. 11:49

_MG_3318.jpg

A Mindent vissza! (Restitutio in integrum) sorozat keretében hétfőn a kolozsvári Farkas utcai Állami Levéltár épülete előtt szerveztek figyelemfelkeltő akciót. A „Ne lopj!”, „Magyar tulajdon” és „Mindent vissza!” táblákkal ezúttal a magyar történelmi egyházak, a magyar civil szervezetek, intézmények és a magyar iskolák elkobzott levéltárainak visszaadásáért tüntettek.

Címkék: erdelyi magyar ifjak

Szólj hozzá!

Levéltárak visszaszolgáltatásáért tüntettek Kolozsváron

tempetőfi 2012.11.05. 16:11

679919_172906692847128_1815479710_o.jpg

A Mindent vissza! (Restitutio in integrum) sorozat keretében hétfőn a kolozsvári Farkas utcai Állami Levéltár épülete előtt szerveztek figyelemfelkeltő akciót. A „Ne lopj!”, „Magyar tulajdon” és „Mindent vissza!” táblákkal ezúttal a magyar történelmi egyházak, a magyar civil szervezetek, intézmények és a magyar iskolák elkobzott levéltárainak visszaadásáért tüntettek.

Címkék: kolozsvár akció mozgalom egyházak erdélyi magyar nemzeti tanács erdélyi magyar néppárt restitutio in integrum magyar ifjúsági tanács levéltárak

Szólj hozzá!

Demonstráció az egyházaktól, civil szervezetektől és iskoláktól elkobzott levéltári anyagokért

tempetőfi 2012.11.05. 14:58

kolozs_leveltar.jpg

Folytatódik a Mindent vissza! tüntetéssorozat. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt által kezdeményezett Restitutio in integrum elnevezésű tüntetéssorozat második felvonására került sor ma Kolozsváron az Állami Levéltár előtt, a Farkas utcában. A szervezők az egyházaktól, civil szervezetektől és iskoláktól elkobzott levéltári anyagokra szeretnék felhívni a figyelmet a mai akcióval.

Címkék: kolozsvár akció egyházak erdélyi magyar nemzeti tanács restitutio in integrum közösségi javak elkobzott ingatlanok levéltárak

Szólj hozzá!

Marosvásárhelyen is tüntettek

tempetőfi 2012.10.23. 20:05

restitucio_img_2603_b.jpg

Marosvásárhelyen kedden kora délután szervezett villámcsődületet, azaz flashmobot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Ifjúsági Tanács a magyar vonatkozású, főként egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáért.

A Magyar tulajdon!/Proprietate furată!, Mindent vissza!/Restituiți proprietățile! és Ne lopj!/Nu fura! feliratú táblákkal a Székely Vértanúk emlékművénél gyülekeztek a résztvevők, majd a 6-os számú általános iskola, a 4-es számú általános iskola, a Predeal utca 74., a Győzelem tér 2. és 4., valamint a Köteles Sámuel utca 4. és 6. szám alatti egykori tanári lakások, illetve a Márton Áron utcai régi szülészet épületének visszaszolgáltatását kérték – ismertette az EMNT Maros megyei szervezetének alelnöke, Kali István.

Elmondta, a Restitutio in integrum!, azaz Mindent vissza! elnevezésű kampány célja felhívni a figyelmet arra, hogy Románia immár 5 éve az Európai Unió tagállama, de még mindig nem teljesített vállalása a tulajdon-visszaszolgáltatás, ezért szükség van a lassú és nehézkes restitúciós perek felgyorsítására, illetve az állami és önkormányzati szervek figyelmének a felkeltésére. Az államosított ingatlanok visszaigénylésére a 2002. évi 94-es számú törvény biztosít lehetőséget, de a jogi buktatók és a közigazgatási szervek helyenkénti akadályoztatása miatt a perek gyakran meghiúsulnak vagy évekig elhúzódnak.

Az sem véletlen, hogy Marosvásárhelyen éppen október 23-án, az 1956-os szabadságharc kitörésének napján vonultak utcára. „Mi azért választottuk ezt a napot, mert az államosítás a kommunizmussal együtt járt, és a szabadságunkkal együtt van az is, hogy az épületeink is szabaduljanak fel” – mondta Jakab István, az EMNT Maros megyei elnöke. A Restitutio in integrum! megmozdulást Erdély tíz városában (Csíkszereda, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely, Nagyenyed, Máramarossziget, Kézdivásárhely, Gyergyószentmiklós, Nagykároly, Nagyvárad) szervezik meg, és a továbbiakban az erdélyi magyar közösség elkobzott levéltári és könyvtári dokumentumaiért, a temetőkért, illetve a civil szervezetektől eltulajdonított ingatlanokért tüntetnek.

Forrás: Székelyhon

Címkék: akció marosvásárhely erdélyi magyar nemzeti tanács restitutio in integrum elkobzott ingatlanok magyar ifjúsági tanács

Szólj hozzá!